wtorek, 2 lutego 2016

Leczo mięsne


leczo

Dziś na obiad danie które za smarkacza nie przepadałam, zawsze gdy mama robiła leczo dzień dla mnie był głodówką. Ale z
wiekiem coś w tych kubkach smakowych jest, jak by dojrzały i instynkt mnie pokierował by spróbować na nowo. Odkrycie starych smaków na nowo to jest niebo w gębie :-D


Leczo mięsne

Składniki:

* papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt z każdego koloru
* 1 cebula
* sól
* pieprz
* łyżeczka Papryki czerwonej słodka w proszku
* 5 łyżek dobrego ketchupu
* Przyprawy według gustu np, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
* gotowane mięso ilość według dostępu
* laska kiełbasy

Wykonanie:
Paprykę oczyszczamy, płukamy i kroimy w kostkę  średniej wielkości. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną paprykę na początku podsmażamy a później przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu do miękkości w między czasie można podlać wodą. Papryka musi być miękka wręcz nawet rozgotowana, w tedy najlepszy smak się wydobywa i konsystencja jest odpowiednia. Gdy papryka jest gotowa przekładamy do osobnego naczynia. cebule obraną kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu na rumiany kolor, dokładamy do papryki. Kiełbasę i mięso też kroimy na kawałki, podsmażamy i dokładamy do reszty, mieszamy.
A teraz według gustu i predyspozycji smakowych dodajemy ketchup (może być koncentrat pomidorowy), słodką paprykę (dla lubiących ostre danie można dodać chili) Przyprawy oregano, bazylię itp.
Również kwestia konsystencji należy do smakosza. Po wymieszaniu wszystkich składników należy uzupełnić gorącą wodą.

 Podawać można z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami czy z pieczywem. Danie najlepsze jest gdy trochę odczeka, czyli podgrzewane najlepsze :-)

 Smacznego.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...