niedziela, 13 października 2013

Kasza jęczmienna z pieczarkami, gulasz drobiowy

dania babci Zosi
Produktami od SYS miałam już wcześniej przyjemność próbować. Ale ten zestawik powyżej otrzymałam na spotkaniu blogerek, ja wybrałam sobie takie zestawienie. Barszcz u mnie w domu lubią a natomiast kasza niezbyt specjalnie, chciałam coś nowego wprowadzić w jadłospis a kasza z pieczarkami wydawała się bardzo atrakcyjna.
Postanowiłam kaszą zastąpić ziemniaki i o dziwo danie się przyjęło a pieczarki w kaszy stały się atrakcją tak odwracającą uwagę od samej kaszy że
nic nie komentowano, że na obiad jest kasza ;-)

Obiad prosty jak barszcz zrobiłam gulasz drobiowy, który dzieci uwielbiają ze względu na mięsko którego nie trzeba długo żuć :-) do tego sałata zielona i bohater dania czyli kasza jęczmienna z pieczarkami od SYS przyrządzona według rady babci Zosi na tyle opakowania ;-) wszystko ładnie obsypane świeżym koperkiem. 

 Gulasz drobiowy:

Składniki:
- 1 duży podwójny filet z kurczaka
- 1 mała cebula
-  olej
- do smaku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, kminek
- mąka

Wykonanie:

Mięso pokrojone na kawałki zostawiamy na godzinę wymieszane z przyprawami, by nabrało aromatu. Wkładamy na gorący tłuszcz, smażymy, gdy mięso  zaczyna się rumienić dodać cebulę pokrojona w kosteczkę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy  szklankę gorącej wody i dusimy pod przykryciem, aż woda trochę wyparuje ale nie do końca bo się zacznie przypalać. Przez sitko wprost na mięso siejemy dwie łyżki mąki, wymieszać. Gdy mięso zacznie się oblepiać a mąką zrumieni się dolać gorąca wodę 0,5 litra szybko mieszamy i rozmieszamy by się grudy nie porobiły. W razie gdyby sos był gęsty dodać wody. Jeszcze chwilę podgotować doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rady:
W czasie dolewania wody gdy nie posiadamy zbyt dużej patelni, po prostu przelewam do garnka gulasz, tam już dolewam odpowiednia ilość wody do żądanej gęstości sosu i doprawiam.

koperek

sałata zielona

gulasz drobiowy


Dziękuje firmie SYS  za smaczne upominki :-)


                                                        

7 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite danie. Ja dwukrotnie gotowałam żurek firmy SYS, raz po wegetariańsku i raz na białej kiełbasie. Jest rewelacyjny, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zapoznać się z SYS i wyczarować coś wege z ich produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie,chodź za kaszą nie przepadam,to to danie bym zjadła.:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...