* 1,5 szklanki mąki
* 1 szklanki cukru pudru
* 5 jajek
* 1 kostka masła (250 gr)
* 1 opakowanie truskawek kandyzowanych od Skworcu
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Truskawki zalewamy gotującą wodą i odstawić na 30 minut. Gdy napęcznieją, odsączyć. Ucieramy masło by stało się gładkie i jasne, dodajemy żółtka i cukier, ucieramy na jednolita konsystencję. Dodać ubitą pianę z białek lekko mieszając. Pod koniec dodać proszek do pieczenia. Truskawki od sączone wymieszać z mąką i połączyć z masą. Ciasto przełożyć do przygotowanej wąskiej foremki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 45 minut.
Po lewej z truskawkami kandyzowanymi po prawej z mieszanką keksową. Ja robię już od pewnego czasu podwójne porcje a dla odmiany wsypuje inne dodatki mieszankę keksową również od skworcu
Chyba nigdy nie jadłam truskawek kandyzowanych.
OdpowiedzUsuńWOW, pierwszy raz na oczy widzę truskawki kandyzowane. Jak im się udało to zrobić z tak delikatnym owocem??!!
OdpowiedzUsuń