10:51

Drożdżówki

składniki:
* 1 kg mąki
* 10 dag drożdży
* 20 dag masła
* 3 jaja
* 4 łyżki cukru
* 1,5 szklanka mleka
* powidła, dżem lub masa serowa, a nawet Nutella

wykonanie:
Najpierw roztopić masło by przestygło, ale nie stwardniało. Drożdże wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać do dużej miski dodać cukier, jajka i drożdże z mlekiem, na początku można wymieszać mikserem, później wyrabiać ręcznie, pod koniec wlać masło, wyrobić. Przykryć ścierką i wsadzić do lodówki na 1-2 godzin by wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na stolnicę, rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na środku każdego kwadrata ułożyć nadzienie według własnego uznania. Zlepić brzegi po przekątnej. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni. Po upieczenie można drożdżówki polukrować.

drożdżówki

  
moje uwagi:
U mnie raczej nigdy się nie doczekały polukrowania, bo połowa została zjedzona, zanim ostygły. Jeśli chodzi o wsad to zazwyczaj daje wszystkiego po trochu, każdy z domowników lubi swoja wersję, np. córka starsza lubi z Nutellą, syn natomiast z dżemem a ja z serem :-)
A najmłodsze jak widać, zjada wszystko na razie i nie grymasi :-)

9 komentarzy:

  1. Śliczne I słodkie! Drożdżóweczki i maleństwo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fakt :-) nie raz mam ochotę zjeść to maleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maleństwo NARAZIE nie grymasi :P
    A potem się zacznie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadam prawie dwa lata później i melduje że się nie zaczęło :-D Dalej wcina z takim samym apetytem :-)

      Usuń
  4. Ale cudne! Już mam na nie ochotę:)
    http://www.fashionable.com.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. nowicjuszka z malym zapytaniem...ile czasu piec?i jak sprawdzić czy sa dobre?mie dość ze to mój 1raz będzie. to robie to dla dzieci z corki grupy przedszkolnej i mam stresa żeby ich nie potruć jak nie dopiekę:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem ci wstanie powiedzieć ile piec nigdy tego specjalnie nie notowałam, mam stary piekarnik i pierwsza partia dłużej się piecze, później gdy piekarnik jest dobrze nagrzany to jakoś 15 może 20 minut. i gotowe W każdym razie gdy widzisz że są koloru złotego to znak że są gotowe. W środku za bardzo nie ma ciasta tylko marmolada, więc bez obaw uda się :-)
      PS. koniecznie pochwal się jak wyszły ! :-)

      Usuń
  6. dziekuje za odpowiedz, urodziny ma 11 wiec jeszcze troszkę, ale dam znac

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © moja kuchnia moja uczta , Blogger