niedziela, 18 listopada 2012

Pizza

Składniki na ciasto:

* pól kilo mąki
* 5 dag drożdży
* szczypta soli
* szklanka wody

Na wierzch:
* ser żółty (według uznania)
* pieczarki (według uznania)
* 1 cebula
* przyprawa do pizzy od Skworcu


Wykonanie;

Wodę lekko podgrzewam, dodaje pokruszone drożdże i dobrze wymieszać aż się rozpuszczą drożdże. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, i wlać zaczyn drożdżowy, ciasto dokładnie wyrobić, w razie potrzeby dodać jeszcze wodę, lub można dodać mleko. Pod koniec wyrabiane wlać łyżkę oleju by ciasto odchodziło naczynia. Ciasto powinno wystarczyć na dwie brytfanki, wyłożyć ciasto do nich.
Ciasto posypujemy, startymi wcześniej pieczarkami na plastry, dodać cebule pokrojoną w piórka i posypać przyprawą do pizzy od Skworcu. Po czym wyłożyć ser żółty.
Piec piekarniku w temperaturze 180 stopni.




PS.  Wodę można zmieszać pół na pół z mlekiem, ilość drożdży też można dać w zależności czy chcemy ciasto bardziej puszyste, czy na cienkim spodzie :-)
My bawimy się w zestawienie rożnych smaków pizzy, w zależności co mamy pod ręką, dorzucamy groszek czy kukurydzę, wędlinę, paprykę i co wam tam przyjdzie na myśl :-)

8 komentarzy:

  1. mniam, takie domowe są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię pizze, u nas przeważnie na ostro.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ze względu na dzieci, zawsze łagodnie :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam te przyprawy, i bakalie, i herbatki, i kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, szykuj kawałek. Wsiadam na rower i jadę do Ciebie. Może do rana dojadę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię tak samo jak Ania. Na pizzę kładę suszone pomidorki, często ser pleśniowy. I ze względu na córcię, nie robię na ostro. Wszystkim piccożercom życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętajmy, że jeszcze po upieczeniu pizzy możemy do niej dodać nieco dodatków - ziół, przypraw, w odpowiedniej ilości nauralnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...