10:16

Sernik z kokosem


Ciasto kruche:
* 25 dag maki
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 żółtka
* 1/2 kostki masła
* 3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie gdy ciasto będzie za suche dodać dodatkowo żółtko lub śmietanę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć w brytfance.

Masa serowa:
* 1,20 kg sera białego (jeśli jest to ser wiejski nalezy zmielić z dwa razy)
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 8 żółtek
* 30 dag cukru
* 5 łyżek oleju
* aromat pomarańczowy
* 2 budynie śmietankowe
* 1 szklanka mleka

Ser przełożyć do dużego i wysokiego naczynia, mikserem utrzeć go z cukrem i cukrem waniliowym, z żółtkami, parę kropli aromatu, olej. Wszystkie składniki dobrze utrzeć. Po czym wlać mleko i wsypać budynie, utrzeć.
Ciasto kruche lekko podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, wyciągamy i wlewamy masę serową, ponownie wsadzamy do piekarnika, pieczemy 30 - 40 minut

W tym czasie gdy sernik się piecze

kokosowy wierzch:

* Białka z 8 żółtek
* 8 łyżek cukru
* 15 dag kokosu

Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier. Wsypać kokos i łyżką wymieszać . Gdy minie te 30 - 40 minut wyciągamy sernik z piekarnika wylewamy masę kokosową na sernik, rozprowadzamy równo i wkładamy z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20 - 30 minut.



5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © moja kuchnia moja uczta , Blogger