Jak dla mnie to była nowość bo sama takich nigdy nie jadłam, a i w domu też mama miała zdanie że jak ma zjeść gulasz z plackami to woli go zjeść go z tuczonymi ziemniakami :-)
Teraz już wiem, że to nie jest to samo i już prędko placków nie zrobię z sosem pieczarkowym ;-)
PLACKI ZIEMNIACZANE:
* 1 kg. ziemniaków
* 1 jako
* 2 łyżki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 cebula
* sól
* pieprz
* olej do smarzenia
Ziemniaki oskrobać, wypłukać i zetrzeć na najmniejszych oczkach. Odsączyć z nadmiaru wody, dodać pozostałe składniki. Sól i pieprz według uznania do smaku. Wymieszać, a masę ziemniaczaną nakładać na rozgrzany olej, Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągając z tłuszczu na papier pergaminowy, by osączyło się z nadmiaru.
GULASZ:
* 0.5 kg mięsa np. łopatki, szynki
* 2 łyżki mąki
* 0,5 litra buliony
* 2 liście laurowe
* 4 ziarna ziele angielskie
* sól
* pieprz
* 1 mała cebula
* 1 papryka suszona
* olej do smarzenia
Mięso pokroić w kostkę i przełożyć do patelni z rozgrzanym olejem, gdy się zarumieni dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula lekko się zarumieni, dodać przez sito siejąc mąkę, lekko zarumienić i zalać bulionem. Dodać rozkruszona w palcach paprykę i resztę przypraw, dusić na małym ogniu. Między czasie w razie potrzeby dolewając wody. Gdy mięso będzie miękkie odstawić z ognia, doprawić do smaku i można podawać polewając placki ziemniaczane.
Sponsorem tego dania papryki jest firma ROYAL BRAND
która w ramach testów podarowała mi
Papryka słodka węgierska
Kasztany suszone całe
Bio pomidory czipsy
Mąka z kasztanów
Jeśli chodzi o o Bio pomidory ostatnio testowałam na pizzy posypałam tym ciasto po czym wyłożyłam składniki, po upieczeniu zrobiło się coś w stylu sosu pomidorowego i szczerze powiem że to był strzał w smak, bo syn to nawet wylizywał to z ciasta, tak mu to spasowało :-)
Kasztany wyjada mąż, takie na surowo, codziennie sobie jednego obgryza.
Papryka słodka węgierka, dodaje również do strogonowa.
A mąka z kasztanów czeka na swoje pięć minut :-)
Zapraszam was na profil na facebook firmy ROYAL BRAND klik
Ale bym zjadła takie placki!
OdpowiedzUsuńMusiało być smacznie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi przypadły produkty tej firmy:)
OdpowiedzUsuńA zwłaszcza papryka mielona węgierska :)
Pozdrawiam i wpadnij do mnie :))
mnie również bardzo przypadły do gustu a zwłaszcza bio piomidorki :)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane z pieczarkami pycha :) ja uwielbiam :)
Zapraszam do siebie :)
Ja tam wolę z mięsem ;-)
OdpowiedzUsuńJestem strasznie ciekawa smaku tych suszonych kasztanów.:D
OdpowiedzUsuńP.S: W takim razie też trzymam kciuki za egzaminy Twojego męża.:P Swoją drogą.. Fajna tradycja z tym obrzucaniem państwa młodych czekoladkami.:P
Uwielbiam takie jedzenie placki po węgiersku czesto robię pycha
OdpowiedzUsuńnice
OdpowiedzUsuńFashion Photographer