Składniki:
5-6 jabłek
1 szklanka cukru
3 jaja
2 szklanki mąki
7 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Do tego dodajemy jajka, roztopione i ostudzone masło, przesiana mąkę i proszek do pieczenia, oraz cynamon, w ilości według własnych upodobań. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 190 stopni C około 40 minut.
Uwagi / rady:
Ja ze względu na liczebność domowników robię dwa ciasta, czyli podwajam składniki a przy większej ilość składników ciężko rozmieszać masę, więc po prostu podwijam rękaw i ręką mieszam :-)
SMACZNEGO
Wygląda świetnie, takie puszyste.
OdpowiedzUsuń