Składniki:
SMACZNEGO :-)
- 4 sztuki skrzydełek, lub innej części drobiu
- mięso pieczone z kurczka *
- 4 marchewki średniej wielkości
- 1 pietruszka
- plaster selera
- parę krążków pora
- 2 liście laurowe
- parę ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1 stołowa łyżka przyprawy do rosołu
CIASTO NA NALEŚNIKI:
- dwie szklanki mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
- mleko i woda pół na pół
Wykonanie:
Mięso surowe zalewamy odpowiednia ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy. Warzywa obrane trzemy na tarle o dużych oczkach i dodajemy do gotującego się wywaru. W trakcie gotowania dorzucam mięso pieczone pokrojone w kostkę. Również można wyciągnąć gotujące się skrzydełka, obrać je z mięsa i wrzucić z powrotem do rosołu.
NALEŚNIKI:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, szczyptę soli i miksując mikserem dolewamy wody i mleko w ilości odpowiedniej, by konsystencja ciasta była płynna. Smażymy na patelni z obu stron.
Następnie naleśnika zwijamy w rulon i kroimy krążki, układamy je na talerzy i zalewamy bulionem.
* Dodanie takiego mięsa pieczonego, np. gdy zostanie z dnia poprzedniego, dodaje aromatu i nie powtarzalnego smaku zupie. Ja tą zupę zawsze robię gdy dzień wcześniej miałam pieczonego kurczaka, nie zawsze zostaje zjedzony cały kurczak, zazwyczaj zostaje pierś która idealnie pasuje do tej zupy :-)
PS.Nie, którym może się wydawać, że smażenie naleśników tylko do zupy jest pracochłonne. Też tak kiedyś myślałam i pani, która uczyła mnie technologi żywienia, też kpiła sobie z takich sposobów. I sama zadała nawet pytanie ..komu by się chciało... ? W klasie był jeden śmiech, a ja odważna odezwałam się i powiedziałam, że ja tak robię, mina pani profesor była bezcenna :-D od razu padło pytanie ... i co faktycznie jest inny smak ..? Oczywiście !!! kiedyś zrobiłam z lenistwa z makaronem i mnie w domu gnębili przez pewien czas za to oszustwo :-D Zresztą też się wycwaniłam i na drugie danie robię naleśniki z serem i bitą śmietaną. :-)
- mięso pieczone z kurczka *
- 4 marchewki średniej wielkości
- 1 pietruszka
- plaster selera
- parę krążków pora
- 2 liście laurowe
- parę ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1 stołowa łyżka przyprawy do rosołu
CIASTO NA NALEŚNIKI:
- dwie szklanki mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
- mleko i woda pół na pół
Wykonanie:
Mięso surowe zalewamy odpowiednia ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy. Warzywa obrane trzemy na tarle o dużych oczkach i dodajemy do gotującego się wywaru. W trakcie gotowania dorzucam mięso pieczone pokrojone w kostkę. Również można wyciągnąć gotujące się skrzydełka, obrać je z mięsa i wrzucić z powrotem do rosołu.
NALEŚNIKI:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, szczyptę soli i miksując mikserem dolewamy wody i mleko w ilości odpowiedniej, by konsystencja ciasta była płynna. Smażymy na patelni z obu stron.
Następnie naleśnika zwijamy w rulon i kroimy krążki, układamy je na talerzy i zalewamy bulionem.
* Dodanie takiego mięsa pieczonego, np. gdy zostanie z dnia poprzedniego, dodaje aromatu i nie powtarzalnego smaku zupie. Ja tą zupę zawsze robię gdy dzień wcześniej miałam pieczonego kurczaka, nie zawsze zostaje zjedzony cały kurczak, zazwyczaj zostaje pierś która idealnie pasuje do tej zupy :-)
PS.Nie, którym może się wydawać, że smażenie naleśników tylko do zupy jest pracochłonne. Też tak kiedyś myślałam i pani, która uczyła mnie technologi żywienia, też kpiła sobie z takich sposobów. I sama zadała nawet pytanie ..komu by się chciało... ? W klasie był jeden śmiech, a ja odważna odezwałam się i powiedziałam, że ja tak robię, mina pani profesor była bezcenna :-D od razu padło pytanie ... i co faktycznie jest inny smak ..? Oczywiście !!! kiedyś zrobiłam z lenistwa z makaronem i mnie w domu gnębili przez pewien czas za to oszustwo :-D Zresztą też się wycwaniłam i na drugie danie robię naleśniki z serem i bitą śmietaną. :-)
SMACZNEGO :-)
Kurcze, jakie to piękne. :)
OdpowiedzUsuńPewnie smakowało.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane :) Mniam :)
OdpowiedzUsuń