15:30

Orzechowiec

SKŁADNIKI:

Ciasto ciemne:

* 40 dag mąki
* 1 jajko całe
* 1 żółtko
* 18 dag cukru
* 18 dag margaryny
* 2 łyżki miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonych brytfanek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 15 minut.

Biszkopt:

* 5 jaj
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki
* pół łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Ubijając cały czas dosypać cukier, wlać żółtka. Po czym pomału wsypując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijać na najmniejszych obrotach mikserem.
Masę biszkoptowa przekładamy do natłuszczonej formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 -25 minut lub krócej w temp 180 stopni.

Masa budyniowa:

* 2 łyżki maki ziemniaczanej
* 2 łyżki maki
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 litra mleka
* kostka margaryny lub masła

Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozmieszać oby dwie mąki i cukier. Wlać do gotującego mleka, mieszając często aż z gęstnieje. Do gorącego budyniu włożyć masło i zmiksować, aż zrobi się jednolita konsystencja. Od razu zacząć przekładać blaty ciasta. Na ciemną cześć wyłożyć połowę masy, przykryć biszkoptem i lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy i przykryć ciemnym ciastem, lekko docisnąć.

Masa orzechowa:

* 10 dag orzechów włoskich posiekanych drobno
* 10 dag orzechów laskowych posiekanych drobno
* 7 łyżek cukru
* 2 łyżki miodu
* 12 dag margaryny

W naczyniu roztopić margarynę, miód, cukier, lekko zagotować wsypać orzechy ciągle mieszając, gorące wylać na placek i szybko rozprowadzić.




A na koniec mój mały pomocnik :-)


Na stolnicy ciasto ciemne, trochę mogą was nerwy ponieść przy wykładaniu do formy ale ja sobie pomagam  lepiąc w kątach i na koniec wyciągam rączkę z wałka i samym wałkiem wałkuje w formie :-)





SMACZNEGO :-) 



6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © moja kuchnia moja uczta , Blogger