Ciasto ciemne:
* 40 dag mąki
* 1 jajko całe
* 1 żółtko
* 18 dag cukru
* 18 dag margaryny
* 2 łyżki miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonych brytfanek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 15 minut.
Biszkopt:
* 5 jaj
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Ubijając cały czas dosypać cukier, wlać żółtka. Po czym pomału wsypując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijać na najmniejszych obrotach mikserem.
Masę biszkoptowa przekładamy do natłuszczonej formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 -25 minut lub krócej w temp 180 stopni.
Masa budyniowa:
* 2 łyżki maki ziemniaczanej
* 2 łyżki maki
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 litra mleka
* kostka margaryny lub masła
Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozmieszać oby dwie mąki i cukier. Wlać do gotującego mleka, mieszając często aż z gęstnieje. Do gorącego budyniu włożyć masło i zmiksować, aż zrobi się jednolita konsystencja. Od razu zacząć przekładać blaty ciasta. Na ciemną cześć wyłożyć połowę masy, przykryć biszkoptem i lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy i przykryć ciemnym ciastem, lekko docisnąć.
Masa orzechowa:
* 10 dag orzechów włoskich posiekanych drobno
* 10 dag orzechów laskowych posiekanych drobno
* 7 łyżek cukru
* 2 łyżki miodu
* 12 dag margaryny
W naczyniu roztopić margarynę, miód, cukier, lekko zagotować wsypać orzechy ciągle mieszając, gorące wylać na placek i szybko rozprowadzić.
A na koniec mój mały pomocnik :-)
Na stolnicy ciasto ciemne, trochę mogą was nerwy ponieść przy wykładaniu do formy ale ja sobie pomagam lepiąc w kątach i na koniec wyciągam rączkę z wałka i samym wałkiem wałkuje w formie :-)
SMACZNEGO :-)
Uwielbiam to ciasto, po prostu uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciacho:)
OdpowiedzUsuńmmm pysznota... musze skorzystać z przepisu:)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie ja robiłam na święta
OdpowiedzUsuńkonkretny deser :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, tak też pewnie smakuje
OdpowiedzUsuń