* 50 dag. mąki
* 0,5 kostki masła
* 1 szklanka cukru
* 1 op. cukier waniliowy
* 5 dag drożdży
* 2 jajka
* 220 ml mleka
* szczypta soli
Składniki masa makowa:
* 25 dag maku
* 1 szklanka cukru
* 2 jajka ( białka)
Wykonanie:
Mąkę przesiać do naczynia. Masło roztopić i ostudzić. W naczyniu podgrzać lekko mleko, odstawić i dodać rozkruszone drożdże, dobrze je rozpuścić. Do mąki dodać pozostałe składniki i rozpuszczone drożdże w mleku, po wymieszaniu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Mak zalać gorąco wodą i odstawić na 2-3 godziny do nasiąknięcia po tym czasie odcedzić i zemleć w maszynce dwa razy. Dodać cukier, ubite białka i wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnice podzielić na dwie części, rozwałkować jedną cześć na prostokąt, połowę masy makowej wyłożyć rozsmarować. Ciasto od strony węższej założyć zakładki do środka, po czym dłuższe boki zwinąć. Tak samo zrobić z druga częścią ciasta.
Wysmarować wąskie brytfanki i obsypać bułką tartą, przełożyć strucle do nich. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni
Uwagi: Ciasto można polukrować lub jak w moim przypadku polane polewą czekoladową
Jeśli macie jakieś pytania, uwagi, lub swoje sposoby piszcie w komentarzu :-)
Bardzo ładnie ci wyszła, dla mnie jednak za dużo z tym roboty :)
OdpowiedzUsuńnajgorzej na początku, później już łatwizna, a spojrzenie gości płci przeciwnej na swoje partnerki, gdy zajadają się nim bezcenne ;-D
Usuń