niedziela, 23 stycznia 2011

Chleb domowy

domowy chleb

Składniki:
* 1 kg. mąki przennej
* 10 dag. drożdży
* płaska łyżka soli
* płaska łyżka cukru
* szklanka wody
* 1/2 szklanki mleka

Wykonanie: 
Mąkę przesiać do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto, dodać cukier, sól. Wodę wraz z mlekiem lekko podgrzać pokruszyć drożdże i rozpuścić. Gdy drożdże się dokładnie rozpuszczą w tej wodzie z mlekiem wlać do mąki i energicznie mieszać, po czym wyrabiać ciasto, w razie gdy będzie za suche można dolać trochę wody letniej. Ciasto trzeba wyrabiać do jednolitej konsystencji, pod koniec nalać do dłoni trochę oleju i wyrabiać do póki ciasto nie będzie odchodzić od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryć ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na stolnice posypana mąką, trochę jeszcze wyrobić, po czym uformować i włożyć do brytfanki, wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej w bułce tartej. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Wstawić ciasto i piec na złoty kolor (około 40 min.) w połowie pieczenia na dno piekarnika trzeba wstawić mniejszą brytfankę z gorąca wodą, by chleb był miękki. Po upieczeniu również można pędzelkiem moczonym w zimnej wodzie zwilżyć wierzch. Ja jeszcze po wyjęciu z brytfanki wkładam chleb na worka, co nie powoduje jego wysuszenia. Najlepiej smakuje świeży z masłem i popijany  mlekiem :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...