Zachciało mi się coś nowego, nowego smaku, może coś orientalnego? Internety ociekają takimi przepisami, ale składniki w mojej polskiej spiżarce, niestety nie pokrywają się z tymi oryginalnymi. Więc pora na podmianę składników i tak powstała moja wersja zupy orientalnej.
Składniki: na 4 os.
* Pół czerwonej papryki
* szczypta imbiru
* Przyprawa maggi
* 5 dużych pieczarek
* 1 marchewka
* 1 mała papryczka chili
* opakowanie 250 g makaron nitki
* Puszka zielonego groszku
* ząbek czosnku
* 1 litr bulionu warzywnego
* 2 łyżki oleju
* Szczypiorek do posypania
* 4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
W naczyniu rozgrzewamy olej, dodajemy rozgnieciony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili, oraz imbir, podsmażamy kilka chwil, dodajemy do tego marchew startą na tarle (duże oczka), pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w paski. Dusimy przez 10-15 min, po czym wlewamy bulion (gdy nie mam takiego domowego, robię go kostek rosołowych) doprawiamy maggi i gotujemy z 5 min. Po tym czasie dodajemy opłukany groszek i po zagotowaniu zupa jest gotowa.
Nakładanie:
Idealna miseczka, chociaż trochę kultury azjatyckiej zaserwujmy :-) W pierwszej części nakładamy makaron, a po drugiej stronie nalewamy zupy, na to kładziemy jajko i dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz