Ciasto:
Składniki:
* 25 dag margaryny
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 0.5 kg mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* 3-4 jabłka
Wykonanie:
Margarynę utrzeć na puszysta masę z cukrem i żółtkami. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą. Masę podzielić na dwie części do jednej część dosypać kakao i wymieszać. Jasną masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną brytfankę. Na jasną wyłożyć ciemną. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub w ćwiartki i dowolnie rozłożyć na masie lekko dociskając jabłka w masę. Piec 40-45 minut w temp. 180 stopniach.
Masa:
składniki:
* 0,5 litra mleka
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 6 łyżek cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1 kostka masła
Wykonanie:
Połowę mleka zagotować. W drugiej części rozmieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i cukier. Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mieszankę i mieszać aż uzyska się konsystencję budyniu. Ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodać kostkę masła i zmiksować na jednolitą masę. Masę wyłożyć na cieście. Polać/udekorować polewą czekoladową.
Moje rady-porady:
Ja czasem korzystam z gotowej masy czy kremu. Polewę czekoladową też kupuje, czasem, gdy jest nadmiar czekolad w domu, to jedną tabliczkę czekolady kruszę i roztapiam z dwoma łyżkami mleka i łyżką masła, gdy masa jest płynna bez grudek szybko udekorować ciasto.
Mniam, jedno z moich ulubionych ciast - Robiłam już kilka jego wersji :)
OdpowiedzUsuńSmakowite.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, uwielbiam domowe ciasta
OdpowiedzUsuńMmmmniam wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńJa Ci dam FALE DUNAJU!~- I po co ja tu o tej porze wlazłam? ;/////
OdpowiedzUsuńŻeby se "pyszczek" oblizać smakiem i popatrzeć na to cudo - to słodkie pięknie prezentujące się cudo - do którego to wyciągam swe kopytka.............................. Choć do mnie choć........